Glutenfria Kardemumma skorpor
Det här behövs till ca 48 st:
3 dl mjölk
1 dl smält smör
0,25 dl rapsolja
1 pkt jäst (50 g)
1/2 msk Fiberhusk
1 tsk kardemumma
1 dl fast honung(alltså inte flytande)
1 krm salt
1/2 tsk hjorthornssalt
10 dl glutenfri mjölmi´x
Gör så här
1. Värm mjölken med fettet och honungen till fingervärme och tillsätt den smulade jästen. Rör tills jästen har löst sig. Tillsätt Fiberhusk och låt blandningen svälla i 10 minuter.
2. tillsätt kardemumma, salt och hjorthornssalt. Arbeta in 7–8 dl mjölmix. Degen ska vara ganska lös och arbetas ordentligt innan den täcks med bakduk för att jäsa i ca 30 minuter.
3. Arbeta in mer mjölmix så att degen kan hanteras med lätt hand. Knåda den på bordet och dela den i två delar. Rulla ut till längder, ungefär lika långa som plåten. Låt jäsa på plåten under bakduk i ca 40 minuter.
4. Grädda till lagom färg i 12–15 minuter på ugnens mittfals i 225 grader. Låt kallna innan du skär upp längderna i ca 2 cm breda bitar. Använd en gaffel för att få en porös snittyta.
5. Placera plåten mitt i ugnen och färgsätt skorporna i ca 5 minuter vid 225°. Sänk temperaturen till 100° och torka skorporna i ungefär 2 timmar. Finns ventil ska denna vara öppen, annars bör ugnsluckan stå lite på glänt. Låt stå kvar i eftervärmen i ca 2 timmar.
Tips!
Torkningen avslutas när skorporna känns lätta och spröda. Sedan förvaras de i en burk med tättslutande lock.
Jag kan för mitt liv inte minnas vart jag hittade detta receptet, originalreceptet innehåller vanligt socker och då 3/4 dl. Eftersom att vi försöker dra ner på socker så bytte jag mot honung.
Testa, det kan bara bli torrt ;-)